top of page

Rumove kroglice z višnjami

Updated: Nov 16, 2023

Rumove kroglice so za marsikoga decembrska klasika. Uporabne so tudi z vidika porabe odvečnega biskvita ali piškotnih drobtin in drugih sestavin, ki ostanejo po peki božičnih dobrot. Za sledeče rumove kroglice bo potrebnega sicer nekoliko več dela kot za običajne kroglice, pa tudi kakšen kozarec vloženih višenj bo treba priskrbeti. Vendar so rumove kroglice z višnjami še posebej okusne in sočne, že zato, ker se pripravljajo z biskvitnimi, ne piškotnimi drobtinami, ker je biskvit že v osnovi kakavov in ni potrebno dodajati surovega kakava v prahu ter zato, ker v biskvitno maso zavijemo višnjo iz kompota.



Rumove kroglice iz biskvita in z višnjo v sredici

Še več čisto posebnih receptov za praznične sladice najdeš v moji novi knjigi Speci nekaj drugačnega. Knjiga je lahko tudi zelo lepo darilo, oglej si jo TUKAJ.



Čas: 1 ura 30 minut

Zahtevnost: 2/4

Količina: 55-60 kosov


Biskvitne rumove kroglice z višnjami in višnjevim likerjem

Sestavine

  • 600 g kakavovega biskvita (ustreza enemu pekaču 35×40 cm)

  • 200 ml sladke smetane

  • 50 g stopljenega masla

  • 5 žlic ruma

  • 5 žlic višnjevega likerja

  • 5 žlic višnjevega soka iz kompota ali mleka

  • Kozarec vloženih višenj (60 višenj)

  • 100 g kokosove moke za povaljanje


Postopek

Pripravi biskvit – če ga že imaš, pa ga preprosto zdrobi v drobtine in stresi v skledo. Maslo pogrej, da se utekočini in zlij na biskvitne drobtine. Dodaj še sladko smetano, rum, višnjev liker in višnjev sok iz kompota (ali mleko). Dobro premešaj, da nastane enotna, gosta masa. Postavi na stran.

Višnjam odstrani koščice.

Vzemi za približno en velik oreh mase in jo rahlo splošči. Noter položi višnjo in oblikuj cmok (podobno kot bi delali sadne cmoke, le da so kroglice precej manjše). Za lažje oblikovanje predlagam, da nastal cmok rahlo stisneš, a ne preveč, da višnja ne brizgne ven, nato pa povaljaš med dlanmi, da ima kroglica bolj pravilno obliko. Kroglico povaljaj v kokosovi moki.


Imej okusne in čudovite božične praznike!



Rumove kroglice z višnjami za božično peko

Za praznično pekovsko vzdušje sledi blogu tudi na Instagramu in Facebooku. Recepte si lahko shraniš na Pinterestu.

Comments


bottom of page