top of page

Pirina galetta z jagodičevjem

Updated: Nov 16, 2023

Tukaj je izjemno preprost recept za trenutke, ko si zaželiš hitre, sezonske sladice. Galetta je francoska vrsta enostavne pite, ki jo sestavljata le krhko testo in poljuben sadni nadev. Ker je trenutno sezona jagod, sem uporabila kar raznovrstno jagodičevje. Da je pita malo drugačna in tudi malo bolj zdrava, pa je pripravljena s pirino moko. Le-ta ji da odličen rustikalni pridih.


Pirina galetta z jagodičevjem se pripravlja zelo enostavno. Zamesiš testo, ga pospraviš za pol ure v hladilnik, v vmesnem času opereš in posladkaš jagodičevje, nato pa testo razvaljaš v približno obliko kroga, nadevaš nanj sadje, zapogneš robove in spečeš. Da ima pita zares lep sijaj, robove premažem s stepenim jajcem.



Pirina pita galetta z jagodami in borovnicami

Čas: 1 ura 35 minut

Zahtevnost: 1/4

Količina: galetta premera 30 cm, 8 kosov


Sestavine

Pirino krhko testo
  • 250 g pirine moke

  • 125 g masla

  • 80 g sladkorja v prahu

  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

  • Polovica vrečke pecilnega praška

  • 1 jajce


Nadev
  • 400 g svežega ali zamrznjenega jagodičevja

  • 1-2 žlici sladkorja


Postopek

1. Priprava testa

V skledo presej moko, dodaj zmehčano maslo sobne temperature, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in pecilni prašek. V sredini naredi jamico in noter ubij jajce. Zgneti, da dobiš enakomerno testo in ga postavi v hladilnik za pol ure, da ga bo lažje razvaljati.


2. Priprava jagodičevja

V vmesnem času operi jagodičevje in ga posuj s sladkorjem, da spusti odvečen sok – tako galetta ne bo premočena.


3. Sestavljanje galette

Površino za valjanje posuj z moko in na njej razvaljaj testo v približen krog (kakršna koli oblika je v redu). Raven pekač (lahko tudi od pečice) obloži s papirjem za peko. Razvaljano testo ovij na valjar in ga prestavi na papir za peko. Jagodičevje pobriši s papirnato brisačo, da odstraniš odvečen sok.

Na sredino testa skoraj do roba (jaz pustim nekaj cm) nadevaj jagodičevje. Rob galette zapogni, kot vidiš na sliki pod receptom.


4. Peka galette

Rob po želji premaži z jajcem. Galetto peci 30-35 minut na 180° C, dokler rob ne porjavi.

Postrežeš jo lahko s kepico vaniljevega sladoleda.


V svoji knjigi Speci nekaj drugačnega sem posebno poglavje namenila prav pitam. Preberi več o knjigi, jo prelistaj in naroči TUKAJ.

Pirina galetta z jagodičevjem


Če ti je bil ta recept za pito z jagodičevjem všeč, poskusi tudi vaniljevo pito z jagodičevjem, ki jo sestavljajo krhka skorja, vaniljeva krema in sveže jagodičevje.


Za več idej za peko obišči blog tudi na Instagramu in Facebooku. Recepte si lahko shraniš na Pinterestu.

Comments


bottom of page