top of page

Navadni čokoladni biskvit za torto

Updated: Mar 19

Navadni biskvit za torto je nepogrešljiv recept za skoraj vsako situacijo. Če imaš dober recept za tortni biskvit, lahko z že najbolj preprostim nadevom ustvariš izjemno okusno torto. Tokrat delim s teboj svoj večkrat preizkušen, sočen in puhast čokoladni biskvit za torto.



Sočen čokoladni biskvit za torto, prerezan trikrat


Čokoladni biskvit za torto je bil eden od mojih prvih receptov. Zdi se mi namreč ključno, da imam ta recept v svoji zbirki, saj je osnova za vse možne torte, npr. čokoladno torto z malinami (klik tukaj) ali čokoladno Schwarzwaldsko torto (klik tukaj). Z nekaj spremembami in dodajanjem ter odvzemanjem osnovnih sestavin sem ta osnovni recept za biskvit prilagajala tudi tako, da dobiš orehov biskvit (v medeni ajdovi torti) ali mandljevo-lešnikov biskvit (za Mozartovo torto).


Recept za čokoladni biskvit je pripravljen za torti premera 26 cm in 23 cm. Postopek je v obeh primerih enak.


Za več nasvetov za peko in receptov za torto si oglej mojo knjigo Speci nekaj drugačnega.


Puhast in sočen kakavov biskvit za torto


Sestavine (torta premera 26 cm)

  • 6 jajc

  • 170 g sladkorja

  • 175 g bele gladke moke (tip 500)

  • 30 g surovega kakava v prahu

  • 1 pecilni prašek

  • 1 vaniljev sladkor

  • 100 ml olja

 

Sestavine (torta premera 23 cm)

  • 5 jajc

  • 150 g sladkorja

  • 140 g bele gladke moke (tip 500)

  • 25 g kakava

  • 1 pecilni prašek

  • 1 vaniljev sladkor

  • 75 ml olja

 

Postopek

Penasto umešaj jajca in sladkor. Mešaj na najvišji hitrosti vsaj 7 minut, da bo biskvit resnično puhast in rahel.

Dodaj olje in presejano mešanico moke, kakava in pecilnega praška. Nežno vmešaj, predlagam, da to storiš kar z lopatko ali kuhalnico. Pri uporabi mešalnika lahko namreč izgubiš veliko rahlosti.

Pekač za torto prekrij s papirjem za peko in obod premaži z maslom ter posuj z moko. Mešanico za biskvit enakomerno zlij v pekač in peci 30-33 minut na 180° C. Biskvit je pečen, ko lepo odstopa od robov modela oz. je na vrhu rjavo zapečen.

 

Pomembni nasveti pri peki čokoladnega biskvita za torto

Kakav v prahu

Biskvit, v katerem uporabiš kakav v prahu namesto čokolade v prahu, bo imel bolj poln čokoladen okus in izrazitejšo temno rjavo barvo. Čokolada v prahu ima namreč dodan sladkor, deleža kakava pa je manj. Zato je zelo pomembno, da uporabiš surov kakav v prahu.


Peka biskvita

Med peko biskvita se ne sme nikoli odpirati vrat pečice. Biskvit se lahko namreč sesede in ni ga več možno popraviti z dodatno peko. V nekaterih receptih lahko zaslediš, da pečenost biskvita preverjaš z zobotrebcem. Sama se temu ravno zaradi odpiranja pečice izogibam. Če biskvit pečeš tako dolgo, kot predpisuje recept, bo zagotovo pečen.



Navadni kakavov biskvit za torto


Ideje za nadeve

Najpreprostejši nadev s smetano in jagodami

Prerezan biskvit obloži s svežimi jagodami in premaži s stepeno sladko smetano. Po želji lahko smetani dodaš tudi stopljeno čokolado.


Čokoladna krema z malinovim pirejem

Ena najbolj priljubljenih tort na blogu je čokoladna torta z malinami. Poleg čokoladnega biskvita ima čokoladno mascarpone kremo in pire iz pogretih malin. Okrasiš jo lahko s čokoladnim oblivom. Recept najdeš tukaj.


Jogurtova krema s kislo smetano

Sladek čokoladni biskvit in rahlo kisla jogurtova krema – odlično ravnotežje! Za jogurtovo kremo obišči ta recept.


Navadna čokoladna krema s pudingom

Pripravi čokoladno kremo iz čokoladnega pudinga in masla. Zagotovo uspe in je dovolj trdna. Najdeš jo pri receptu za šahovsko torto (tukaj).

 

Če si bolj za sadne torte ali pa želiš speči torto brez čokolade, ti bo gotovo prišel prav tudi najboljši vaniljev biskvit za torto.

 

Za več nasvetov in receptov mi sledi na Instagramu in Facebooku, recepte pa si lahko shraniš na Pinterestu.


Recepte za torte s čokoladnim biskvitom pa najdeš tudi v moji knjigi Speci nekaj drugačnega.


Kuharska knjiga z borovničevo torto

Comments


bottom of page