top of page

Mozartova čokoladna torta

Updated: Jan 9

Tale recept za čokoladno torto z okusom Mozartovih kroglic bo zagotovo navdušil vse ljubitelje oreščkov. V njej namreč najdeš prijetno oreškast in sočen biskvit, marcipan, ganache s pistacijami in lešnikovo-čokoladno kremo. Mozartova čokoladna torta je božanska in izjemno bogata torta, ki je vsekakor vredna truda in časa. Še posebej se prileže jeseni in pozimi, ko so v ospredju bolj čokoladne in oreškaste torte.


Mozartova čokoladna torta z Mozart kroglicami

Mozartova torta je nastala za rojstni dan mojega moža, ki mu vsako leto pripravim nov recept za posebno (običajno čokoladno) torto, ki je čisto po njegovem okusu. (Oglej si še čokoladno torto z malinami, šahovsko torto in čokoladno torto z gozdnimi sadeži, da vidiš, kako sem ga razvajala pretekla leta 😊). Okusi, ki sestavljajo Mozartove kroglice, so marcipan oz. mandlji, pistacija, nougat in čokolada, zato sem sestavila recept, ki zajema vse te komponente.



Mozart torta s čokolado, pistacijami, marcipanom in lešniki


Mozartova čokoladna torta je srednje zahtevna torta, za katero si je dobro vzeti vsaj 3 ure, da lahko počakaš, da se ti biskvit ohladi in stopi čokolada – slednjo moraš namreč topiti kar dvakrat: enkrat v smetani za ganache in drugič za čokoladni obliv na vrhu Mozartove torte. Sicer pa je vsaka posamezna plast torte dovolj enostavna za vsakogar, če natančno upoštevaš navodila. Na koncu recepta pa najdeš koristne nasvete, kako oluščiti in blanširati pistacije, da so le-te primerne za sladice.


Za več slastnih receptov pa mi lahko slediš tudi na Instagramu!


Čokoladna torta z lešnikovo kremo, pistacijo in marcipanom


Čas: 3 ure

Zahtevnost: 3/4

Količina: torta premera 23 cm, 14 kosov


Sestavine

Čokoladni biskvit z lešniki in mandlji
  • 5 jajc

  • 150 g sladkorja

  • 1 vaniljev sladkor

  • 100 ml olja

  • 50 g mletih mandljev

  • 50 g mletih lešnikov

  • 70 g moke

  • 30 g kakava v prahu

  • Polovica pecilnega praška


Marcipanova plast
  • 1 zavojček marcipana (200 g)


Čokoladni ganache s pistacijami
  • 150 g neslanih praženih pistacij (približno 75 g oluščenih)

  • 100 ml sladke smetane

  • 180 g čokolade


Nougat mascarpone krema
  • 250 ml sladke smetane

  • 500 g mascarponeja

  • 2 žlici čokoladnega ganacha (glej zgoraj)

  • 2 žlici 100% lešnikovega namaza

(Opomba: namesto čokoladnega ganacha in lešnikovega namaza lahko dodaš tudi tri velike žlice Nutelle – sicer bo okus nekoliko manj lešnikast, je pa Nutella ugodnejša varianta.)


Dekoracija
  • 100 g čokolade

  • 80 g masla

  • Mozartove kroglice

  • Nasekljane pistacije


Še več receptov za slastne, posebne in povečini enostavne torte najdeš v moji prvi knjigi Speci nekaj drugačnega. Ogledaš in naročiš si jo lahko TUKAJ.


Postopek

1. Peka biskvita

Jajca penasto umešaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodaj preostale sestavine za biskvit in dobro premešaj. Model za torto premera 23 cm obloži s papirjem za peko. Mešanico za biskvit zlij v pekač in peci 35 minut na 180° C pri spodnjem in zgornjem gretju.


2. Priprava marcipanove plasti

Marcipan razvaljaj v krog premera 23 cm.


3. Priprava pistacij

Neoluščenim pistacijam stri lupino in jo odstrani. Zavri pol litra vode in vsuj noter pistacije. Blanširaj eno minuto, nato jih odcedi in razporedi po čisti kuhinjski krpi. Nežno odstrani kožico oz. mehki del lupine, da ti ostane samo zelena/rumena sredica. Sredice pistacij drobno nasekljaj.


4. Priprava čokoladnega ganacha s pistacijami

Sladko smetano pogrej tik do vretja. Noter nalomi čokolado in občasno premešaj, dokler se ne stopijo vsi koščki. Dve žlici odvzemi za nougat kremo, v preostalo mešanico pa vsuj nasekljane pistacije (kakšno žlico jih lahko pustiš za dekoracijo torte).


5. Priprava nougat kreme

Stepi sladko smetano. Primešaj mascarpone, dve žlici čokoladnega ganacha in lešnikov namaz (ali Nutello). Dobro premešaj, da je krema povsod enakomerne barve.


6. Sestavljanje torte

Biskvit enkrat prereži. Najprej položi na pladenj za torto prvo plast biskvita. Premaži ga s polovico nougat kreme. Nanjo položi razvaljan marcipanov krog. Prekrij z drugo plastjo biskvita. Le-tega premaži s čokoladnim ganachem s pistacijami in nato s preostalo nougat kremo.


7. Dekoracija torte

Stopi čokolado skupaj z maslom. Mešanico nežno prelij čez zgornjo plast torte. Mozartove kroglice razpolovi ali pa jih postavi na torto kar cele. Posuj z nekaj nasekljanimi pistacijami.


Uživaj v tej božanski Mozartovi čokoladni torti!


Kos čokoladne Mozartove torte s pistacijami in lešnikovo kremo


Če so ti recepti za posebne torte žlahtnega okusa všeč, moraš poskusiti tudi medeno ajdovo torto!


Recept za Mozartovo čokoladno torto si lahko shraniš na Pinterestu in za več idej obiščeš Facebook.



Mozartove kroglice


Dodatni nasvet: Kako streti in oluščiti pistacije?


Da ti zaupam še eno skrivnost: zmeraj sem se nekoliko izogibala pripravi sladic s pistacijami. Neoluščene pistacije so me namreč prav odbijale. Ob pogledu nanje sem najprej zagledala obilico zapletenega dela. Kako sploh priti do čudovite zelene sredice tega skrivnostnega oreščka? Vendar je v Mozart kroglicah pomembna sestavina poleg marcipana in nugata tudi pistacija. Zato brez nje v torti pač ne gre in je bilo treba zavihati rokave.


Na srečo postopek luščenja pistacij ni tako hudo zapleten in dolgotrajen, kot se morda zdi na prvi pogled. Pistacije je treba najprej streti, in sicer lahko to storiš na več načinov. Nekatere lahko streš kar s prsti. Razpreš lupino in sredico vzameš ven. Druge so bolj trd oreh. Zato si lahko pomagaš kar s pripomočkom za lomljenje orehove lupine ali pa pistacije zaviješ v čisto kuhinjsko krpo ter po njih potolčeš z nečim težjim.


Potem moraš s pistacij odstraniti še mehko lupinico oz. kožo z blanširanjem. To storiš tako, da preprosto zavreš vodo v kozici, vsuješ noter oluščene pistacije in pustiš vreti še kakšno minuto ali dve. Pistacije odcediš, lepo razporediš po čisti kuhinjski krpi in jih nežno podrgneš, da se mehki ovoj oz. lupinica loči od sredice oreška.


Zdaj pa so že bolj podobne pistacijam! Nekatere so bolj zelenkaste, druge rumenkaste, vse pa lahko brez skrbi porabiš v katerikoli sladici: biskvitu, kremi ali ganachu. Če želiš pistacije hrustljave, jih lahko nasekljaš, sicer pa jih lahko tudi zmelješ v multipraktiku, da dobiš gladek namaz – za razne kreme je to še posebej dobrodošlo.

Comments


bottom of page