top of page

Mehki buhteljni s čokolado

Dolgo sem razmišljala, kaj bi letos pripravila za velikonočno sladico. Vsako leto sicer pečem potico, a obvezno pripravim tudi en recept za nekaj drugačnega, ki vam ga predstavim tukaj na blogu. Ker se mi je najbolj zluštalo buhtljev, je tukaj recept za izjemno mehke buhteljne s čokolado.



mehki čokoladni buhtlji

Hkrati so ti slastni buhtlji odličen način, da porabiš vsa čokoladna jajčka, ki so ti ostala od daril. Če buhtlje polniš z njimi, ti predlagam, da v vsakega daš nekje 2-3 čokoladni jajčki.

Količina buhtljev ustreza okroglemu pekaču premera 26 cm, kjer dobiš približno 12-14 buhtljev. Če želiš uporabiti pekač od pečice (35x40 cm), pa podvoji količine v receptu.

 

Če iščeš idejo za še kakšno drugačno velikonočno sladico, poskusi Nutelline zajčke (recept tukaj), Cheesecake rezine na oko (tukaj) ali babko z makom, orehi in brusnicami (tukaj).



Mehki buhtlji s čokolado

 

Nekaj velikonočnih in drugih prazničnih receptov pa se skriva tudi v moji knjigi Speci nekaj drugačnega. Naročiš jo lahko tukaj.

 

Čas: 2 uri in pol

Zahtevnost: 2/4

Količina: 12-14 buhtljev, okrogel pekač premera 26 cm

 

Sestavine

500 g namenske moke za pecivo

1,5 vrečke suhega kvasa (približno 10 g)

2 žlici sladkorja v prahu

1 vrečka vaniljevega sladkorja

Pol žličke soli

1 jajce

50 g masla

200 ml polnomastnega mleka

Rum po okusu

12-14 kock čokolade (po ena za vsak buhtelj)

Jajce za premaz (po izbiri)

 

Postopek

Gnetenje testa

Mleko skupaj z rumom in maslom pogrej, da je rahlo toplo in se maslo začne topiti.

V posodo presej moko, suhi kvas, sladkor, vaniljev sladkor in sol. V sredini naredi jamico in noter ubij jajce. Dolij mešanico z mlekom in zgneti v enakomerno testo. Gneti tako dolgo, da testo lepo odstopa od robov posode.

Posodo s testom pokrij s čisto in suho kuhinjsko krpo in ga pusti vzhajati eno uro.


Oblikovanje buhtljev

Po eni uri lahko oblikuješ buhteljne. Vzemi manjšo kepico testa in jo splošči med rokami. Noter položi košček čokolade (ali dva do tri čokoladna jajčka). Zavij v mošnjiček in nežno povaljaj med dlanmi, da je buhtelj lepo okrogel.

Pekač obloži s papirjem za peko in noter polagaj buhtlje.


Peka buhtljev

Ko so vsi buhteljni oblikovani, jih ponovno pokrij s kuhinjsko krpo in pusti vzhajati še 20 minut. V tem času lahko pečico ogreješ na 180° C. Pred peko lahko buhtlje premažeš s stepenim jajcem, če želiš sijaj.

Buhtlje položi v pečico in peci približno 35 minut. Če so na vrhu prehitro rjavi, jih pokrij z aluminijasto folijo in peci naprej – sicer bodo v sredini surovi.


Pečene buhtlje posuj s sladkorjem. Pojejte jih še isti dan, mehki buhteljni s čokolado so najboljši sveži!


 

Če ti je bil ta recept všeč, poskusi tudi dišeče kvašene rogljičke.


Za več idej mi sledi na Instagramu, všečkaj blog na Facebooku ali si shrani recepte na Pinterestu.



puhasti buhteljni s čokolado

Comments


bottom of page