top of page

Medene palčke z orehi

Updated: Jan 31

To je pecivo za vse ljubitelje medenjakov. Vendar je njegova priprava veliko lažja in hitrejša, kot če bi pripravljali običajne, piškote medenjake. Medene palčke z orehi so narejene iz dišečega medenega testa z mletimi orehi, ki ga preprosto razporediš po pekaču, spečeš, preliješ s čokolado in razrežeš na palčke. Pecivo je primerno tako za decembrsko oz. zimsko peko kot tudi večja praznovanja, ko želiš doma speči več vrst peciva, ki se ga da narezati na veliko kosov.



Pecivo medene palčke z mletimi orehi in čokolado

Še več prazničnih receptov te čaka v moji novi kuharski knjigi Speci nekaj drugačnega. Oglej si jo TUKAJ!




Čas: 1 ura

Zahtevnost: 1/4

Količina: 65 palčk oz. pekač velikosti 35x40 cm

Božično medeno pecivo z orehi in čokoladnim oblivom

Sestavine

Medeno testo
  • 300 g moke

  • 150 g sladkorja v prahu

  • 300 g mletih orehov

  • 300 g medu (najbolje kostanjevega)

  • 2 jajci

  • 1 rumenjak

  • Žlička sode bikarbone

Čokoladni obliv
  • 200 g čokolade za peko

  • 150 g masla ali margarine


Postopek

1. Peka testa

Iz naštetih sestavin zamesi testo. Pekač premaži z maslom in posuj z moko. Pečico ogrej na 180° C. Testo razporedi po celotnem pekaču. Lažje ti bo, če si pomagaš tako, da roke pomočiš v vodo. Površino pritisni in zgladi, da je povsod enaka. Peci 30 minut oz. toliko, da testo po vrhu zlato porjavi.


2. Priprava čokoladnega obliva

Za čokoladni preliv v kozico nalomi čokolado in dodaj koščke masla. Vse skupaj raztopi nad paro ali v vodni kopeli – pazi, da voda ne zavre. Oblij testo.


3. Rezanje palčk

Počakaj, da se čokolada strdi, nato lahko pecivo razrežeš. Lahko ga hraniš v hladilniku, ni pa nujno. Pred rezanjem je dobro, da je vsaj 10 minut na sobni temperaturi, sicer se težko reže.

Medene palčke sama režem tako, da najprej odrežem vse robove, nato pa po krajši stranici (35 cm) pekača razdelim pecivo na tri enake dele, torej tri vrste, iz katerih režem palčke. Tako so palčke dolge približno 10 cm. Po daljši stranici pa jih režem na debelino približno 1,5 cm, kjer tako dobim 18-20 kosov v eni vrsti. Seveda pa jih lahko razrežeš tudi drugače, npr. na kocke.


Želim ti čim bolj zabavno predbožično peko!



Medene palčke z orehi in čokolado za božično peko

Za več prazničnega vzdušja obišči blog na Instagramu in Facebooku. Recepte si lahko shraniš na Pinterestu.

Comments


bottom of page