top of page

Borovničeva torta

Updated: Jul 28

Tokrat ti predstavljam svoj najboljši recept za borovničevo torto, ki jo lahko povzamem tako: borovnice, borovnice, in še enkrat borovnice! Ta okusna in sočna čokoladno-borovničeva torta je sestavljena iz kakavovega biskvita, svežih borovnic, borovničeve mascarpone kreme, limonine mascarpone kreme in čokoladnega obliva. Priprava torte je zelo enostavna, čeprav na prvi pogled ne deluje tako. Zato bo to zagotovo najboljša borovničeva torta vseh časov!


Čokoladni obliv za torto s koščki čokolade in borovničevo dekoracijo

Borovničeva torta je dokaj velika, in sicer je recept prilagojen za premer torte 26 cm. Brez težav jo razrežeš na večje število kosov, npr. 16-20, odvisno od debeline. Priprava te čokoladno-sadne torte ni pretirano zahtevna, saj krem ni treba kuhati, skupno pa ti bo priprava vzela približno 2 uri in pol, v ta čas je vključena tudi peka biskvita in hlajenje le-tega.


V torti lahko uporabiš sveže borovnice, lahko pa tudi zamrznjene, ampak ti svetujem, da kar ostaneš pri svežih, če imaš to možnost. Borovnice v torti se odlično dopolnjujejo z osvežilno limonino kremo, pa tudi ljubitelji čokolade boste prišli na svoj račun s kakavovim biskvitom in konkretno čokoladno dekoracijo.



Borovničeva torta z biskvitom, svežimi borovnicami, limonino kremo in čokolado

Ker je ta recept za borovničevo torto eden izmed prvih, ki sem jih ustvarila, si je prislužil svoje mesto v moji prvi knjigi Speci nekaj drugačnega. Več o njej lahko prebereš TUKAJ in jo tudi že naročiš.


Čas: 2 uri 30 minut

Zahtevnost: 3/4

Količina: torta premera 26 cm, 18 kosov

Sestavine

Biskvit
  • 6 jajc

  • 170 g sladkorja

  • 180 g moke

  • 1 pecilni prašek

  • 30 g čokolade v prahu

Limonina in borovničeva krema
  • 300 ml sladke smetane

  • 500 g mascarponeja

  • 200 g svežega sira (jaz uporabljam ABC namaz)

  • 3 žlice borovničevega džema

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • Sok polovice limone

  • Žlička vanilijevega ekstrakta (po želji, okusno je tudi brez tega, če ne maraš vanilije)

Druge sestavine
  • približno 1 skodelica borovničevega soka za navlažitev biskvita

  • 300 g svežih ali zamrznjenih borovnic

  • malo sladke smetane za premaz

  • čokolada in margarina za glazuro (100 g + 100 g)

  • koščki čokolade, borovnice, čokoladne mrvice za okrasitev

Priprava

1. Peka biskvita

Najprej speci biskvit. Okrogel pekač premera 26 cm obloži s papirjem za peko, rob namaži z margarino. Stepi jajca s sladkorjem do zelo blede barve. Nato počasi dodajaj moko s kakavom in pecilnim praškom. Previdno premešaj, najbolje, da na začetku malo miksaš, potem pa do konca premešaš s kuhalnico, da biskvit ostane lepo zračen in puhast. Peci ga približno 30-35 minut na 180° C. Ko se ohladi, ga dvakrat prereži.


2. Priprava borovničeve kreme

Pripravimo prvo kremo. Stepi približno 1 dl sladke smetane. Dodaj 250 g mascarponeja in 100 g svežega sira in dobro premešaj, da nastane enotna zmes. Dodaj 3 žlice borovničeve marmelade ali džema.


3. Priprava limonine kreme

Pripravimo drugo kremo. Spet stepi 1 dl sladke smetane, dodaj 250 g mascarponeja in 100 g svežega sira ter 2 žlici sladkorja v prahu. Dobro premešaj, nato dodaj še limonin sok in vanilijev ekstrakt.


4. Sestavljanje torte

Čas je, da sestaviš torto. Pripravi si podstavek za torte in prtiček, nato pa gor položi prvo plast biskvita. Navlaži ga z borovničevim sokom. Borovnice operi. Če uporabljaš zamrznjene borovnice, pa jih vzemi iz zamrzovalnika nekoliko prej in jih potresi z žlico sladkorja. Ko sestavljaš torto, ne pozabi odcediti tekočine z njih.

Posuj borovnice po biskvitu, dodaj jih kar veliko, tako da prekriješ površino.

Na to namaži vijolično borovničevo kremo.

Pokrij z drugim biskvitom in ga navlaži s sokom. Spet posuj borovnice, enako kot prej. Namaži drugo, limonino kremo.

Pokrij še z zadnjim biskvitom in ga navlaži.


5. Dekoracija torte

Stepi preostanek smetane in dodaj malo borovničevega džema za lepšo barvo. Torto na tanko premaži s tem. Raztopi čokolado in margarino in polij po vrhu. Pusti, da malo čokolade steče dol. Nareži temno čokolado na različno velike kose in jih postavi na torto. Vmes posuj malo borovnic in čokoladnih mrvic, zelo lepo pa izgleda tudi, če sam/a naribaš malo temne čokolade. Ob robu spodaj lahko okrasiš z borovnicami, kot je na sliki, lahko pa tudi pustiš brez ali pa nabrizgaš kupčke smetane, če je še imaš kaj.


Uživaj v slastni sadni torti! Sporoči mi v komentarju spodaj, ali je to tudi tvoja najboljša borovničeva torta.


Postrežba in obstojnost

Borovničeva torta je najboljša ohlajena. Hrani jo v hladilniku in porabi v dveh do treh dneh.

(Sem pa prepričana, da je bo zmanjkalo prej! :) )



Enostavna biskvitna torta z borovnicami in limonino kremo

Če želiš še bolj preprost recept za torto z borovnicami in limono, speci tudi limonino mascarpone torto z makom in borovnicami.


Za več idej za peko sledi blogu na Instagramu in Facebooku. Recepte si lahko shraniš na Pinterestu.


Comments


bottom of page