top of page

Čokoladna torta z gozdnimi sadeži

Updated: Nov 30, 2023

Tale torta je nastala za rojstni dan mojega moža, ki obožuje čokoladno-sadne kombinacije. Jih tudi ti? Beri dalje!



Torta s krhko podlago, gozdnimi sadeži in čokoladno mascarpone kremo


Čokoladna torta z gozdnimi sadeži je sestavljena iz kakavove krhke podlage, želeju podobne sredice s celimi gozdnimi sadeži in blage čokoladne mascarpone kreme s smetano. Okusi sadja in čokolade se izvrstno prepletajo, torta pa je ravno prav sladka. Všeč bo tudi tistim, ki ne marajo klasičnih biskvitnih tort in tistim, ki imajo radi kremaste torte. Čokoladna krema po teksturi spominja na mousse, vendar je njena priprava bistveno lažja, saj jo preprosto zmiksaš, brez kuhanja.


Uporabijo se lahko zamrznjeni gozdni sadeži. Da je sredica iz gozdnih sadežev dovolj trdna, da jo prestavite na torto, ji je dodan puding z okusom maline, uporabiš pa lahko tudi borovničevega ali jagodnega. Pri prestavljanju sredice je potrebna večja previdnost, saj je zelo krhka in se hitro sprime z drugimi pripomočki. Predlagam, da jo narediš na pladnju, obloženem s folijo za živila in nastavljivim obročem za torte (ali z obodom pekača manjšega premera, kot je tisti, v katerem sestavljaš torto).


Sicer pa lahko z malo vaje pripravi torto vsak. Če ne želiš delati sredice, lahko žele zliješ kar na celotno čokoladno krhko podlago (pri čemer ohraniš obod pekača pritrjen) in nato namažeš čokoladno kremo na žele, ko se strdi. Za pripravo torte skupaj s peko in hlajenjem potrebuješ 3 ure in 30 minut, od tega 20 minut za gnetenje podlage, 20 minut za peko, 20 minut za pripravo sredice, 15 minut za miksanje čokoladne kreme, vsaj 2 uri za hlajenje sredice in 15 minut za sestavo in preprosto dekoracijo torte.



Čokoladna torta z gozdnimi sadeži


Čas: 3 ure 30 minut

Zahtevnost: 4/4

Količina: torta premera 23 cm ali 10-12 kosov


Sestavine

Krhka čokoladna podlaga
  • 130 g moke

  • 70 g sladkorja

  • 50 g masla

  • 1 jajce

  • 1 vaniljev sladkor

  • 20 g kakava v prahu

  • Polovica vrečke pecilnega praška


Sredica iz gozdnih sadežev
  • 270 g gozdnih sadežev (lahko zamrznjenih)

  • 4 žlice sladkorja

  • 150 ml vode

  • 1 vrečka malinovega pudinga


Čokoladna krema
  • 400 ml sladke smetane (najraje uporabim rastlinsko znamke Hulala)

  • 500 g mascarponeja

  • 1 vrečka instant želatine v prahu

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • 1 vaniljev sladkor

  • 150 g jedilne čokolade ali temne čokolade


Postopek

1. Priprava sredice iz gozdnih sadežev

Najprej pripravi sredico, da bo imela dovolj časa, da se ohladi. Gozdne sadeže stresi v kozico, dodaj sladkor in 50 ml vode. Segrevaj do vretja. Prašek za malinov puding zmešaj v 100 ml vode in ga prilij mešanici, ko zavre. Ves čas mešaj, da ne nastanejo grudice. Kuhaj, dokler se ne zgosti (to lahko traja nekaj časa in ni nič narobe 😊). Kuhano sredico zlij na podlago, obloženo s folijo za živila in omejeno z nastavljivim obročem (jaz sem ga nastavila na 19 cm). Pusti, da se nekaj časa hladi na sobni temperaturi, nato jo prestavi v hladilnik.


2. Peka krhke podlage

Za krhko podlago zgneti vse sestavine v krhko testo. Splošči ga kar z rokami in polagaj na pekač premera 23 cm, obloženega s papirjem za peko. Dobro prekrij celotno dno in peci 20 minut na 180° C.


3. Priprava čokoladne kreme

Za čokoladno kremo najprej razreži čokolado na koščke in jih stopi v vodni kopeli. Stepi sladko smetano. Dodaj mascarpone in postopoma dodajaj želatino med mešanjem. Na koncu dodaj še sladkor v prahu, vaniljev sladkor in stopljeno čokolado. Dobro premešaj, da je krema povsod enakomerna.


4. Sestavljanje torte

Ko se sredica strdi, sestavi torto. Lahko jo sestaviš kar v pekaču, v katerem se je pekla podlaga. Z nožem za mazanje loči sredico od oboda in ga odstrani. Skupaj s folijo za živila premakni sredico na željeno mesto na torti (na sredini). Previdno izvleci folijo. Preostalo prostornino zapolni s čokoladno kremo. Ob sredici jo lahko nabrizgaš z dresirno vrečko, da ne ostanejo prazni prostorčki ali da ne razmažeš sredice. Kremo pogladi z gladilko.

Torto sem okrasila kar s kakavom v prahu in gozdnimi sadeži.


5. Postrežba in obstojnost

Pred serviranjem priporočam, da jo vsaj še kakšno uro hladiš v hladilniku, najboljša pa je naslednji dan, ko se okusi med seboj prepojijo. Ob hrambi v hladilniku je čokoladna torta z gozdnimi sadeži užitna še tri dni po peki.


Uživaj v okusnem kosu tortice!


Še več receptov za čisto posebne torte se skriva v moji novi kuharski knjigi Speci nekaj drugačnega. Preberi več o njej, jo prelistaj in naroči TUKAJ.

Dekoracija čokoladne torte z gozdnimi sadeži in kakavom v prahu


Če so ti všeč tortice s skritimi sredicami, poskusi tudi Kremasto čokopomarančo.


Si želiš več navdiha za peko? Spremljaj recepte Bake Something Different tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu.

Comments


bottom of page